2018

22 april 2018 | Derde Muziekfeest voor de vrienden van de Muziekkamer

Deze Vriendendag heeft plaats gevonden met medewerking van de Deense gitarist Christian Fergo en de groepen Majim en Tamarix.

De Deense gitarist, zanger en muziekproducent Christian Fergo studeerde bij Lars Trier aan het Koninklijk Deens Conservatorium en bij Frank Bungarten aan het Conservatorium van Luzern, Zwitserland. Hij kreeg onderscheidingen voor zowel zijn concert-examen als zijn solisten-examen, waar bij hij werd begeleid door het Luzern Symfonie Orkest o.l.v. Ariel Zuckermann. Christian volgde masterclasses van Hopkinson Smith en Alicia de Laroccha. Bij zijn debuut recital schreef de Luzerner Zeitung: “outstanding young soloist” en “Christian Fergo showed a highly sensitive musicality and very detailed technique”.
Na dit debuut gaf hij concerten in onder meer Dublin, Rome, Brussel en Kopenhagen. Daarnaast speelt hij in Mahlers 7e symfonie op een CD uitgegeven door EuroArts, met het Luzern Festival Orkest o.l.v. Claudio Abbado.
Samen met de Zwitserse gitarist Raoul Morat treedt hij regelmatig treedt op met het Gitaarduo Morat-Fergo en werkt als begeleider met de Nederlandse alt Mariette Witteveen, de Duitse tenor Julian Pregardien en de Zwitserse bas Rene Perler.

Klezmerband Majim legt zich al een aantal jaren toe op het produceren van middag- of avondvullende muzikale shows over aspecten van het leven in het begin van de vorige eeuw in de Joodse shtetls in Centraal Europa. Elke show bestaat uit een serie van hoofdzakelijk traditionele Jiddische liedjes en instrumentale klezmernummers, in samenhang met een toepasselijk verhaal.

De huidige samenstelling van de band is:
Rina Jansen, zang,
Esther Nolte, dwarsfluit,
Lennart Bouman, accordeon,
Paul van Kampen, gitaar en zang,
Maarten Klomp, contrabas.

Tamarix speelt “Ronde van Europa”, een rondje authentieke muziek door 4 monden, 8 handen, 16 instrumenten en meer dan 80 snaren. In deze tijd van Europese regelgeving en Angelsaksische vervlakking staat onze authenticiteit onder druk. Heel ons continent dreigt te worden platgedrukt onder een deken van algemeenheden en globalisering. Heel ons continent? Nee, Tamarix biedt moedig weerstand. Vanuit Utrecht, Zeist en Nieuwegein probeert dit kleine groepje met oorspronkelijke Europese volksmuziek, ingenieuze instrumentaties en muzikale knipogen de auditieve diepte van ons continent te herwaarderen. Ze studeert nog op de complexe instrumentale choreografie die dit alles met zich meebrengt want er zijn veel landen, veel instrumenten en maar vier spelers.

Conny de Vries studeerde schoolmuziek en werkt veel met kinderen van klein tot groot.
Zij speelt gitaar, ukelele, contrabas en accordeon.
Geert-Jan Dussel is geograaf en bespeelt snaarinstrumenten, fluiten, klarinet en nyckelharpa (Zweedse sleutelviool)
Hij is volksmuzikant en heeft veel liedjes geschreven in het Nederlands en het Gronings dialect.
Remco Busink is onderwijzer met pensioen. Hij is luitspeler en instrumentenbouwer.
Hij bespeelt luit, vihuela, cister, cobsa en klein Roemeens cymbalom.
Maureen Hennink werkt met meervoudig gehandicapte kinderen en jongeren en speelt accordeon, blokfluiten, lier en een beetje gitaar.

28 oktober 2018 | Vierde Muziekfeest voor de vrienden van de Muziekkamer

Dapper’s Delight laat zich inspireren door de 16e tot18e-eeuwse Engelse dans- en liedmuziek met haar levendige uitwisseling tussen kunst en folk. Dit leidt tot een geraffineerde pelgrimage door het grensgebied tussen ‘lage’ en ‘hoge’ cultuur. Dapper’s Delight bestaat uit de ongewone combinatie van concertina en blokfluit: het eerste instrument is nauw verbonden met de Engelse folktraditie, het tweede was eeuwenlang courant in de klassieke muziek.

Folq-World is een band bestaande uit vier muzikanten uit Enkhuizen en omgeving, allen met een voorliefde voor volks- en wereldmuziek. Paul Hondius speelt gitaar, altsax, fluiten, viool, zang, Jan Sijben tuba, Kees Rood de accordeon en Rico Linders klarinetten, sopraansax en mandoline.

Veelzijdige muziek en mooie samenzang, zo kan de muziek van Bodhi & Titus misschien wel het beste getypeerd worden. Van Keltische muziek tot de Portugese Fado. Van mooie ballads als ‘Fields of Athenry’ (Iers), ‘Caledonia’ (Schots) tot ‘Besame Mucho’ (Fado). Bodhi & Titus vormen sinds 2017 een (zang)duo en zijn individueel al vele jaren in de muziek actief.