2017

23 april 2017 | Muziekfeest voor de vrienden van de Muziekkamer

Scheepsfolk

Aan de Noordzee en het Marsdiep liggen de roots van maritieme folkband Scheepsfolk. De vierkoppige band legt de nadruk op pakkende muzikale nummers, variërend van krachtige seasongs en uptempo nummers, maar ook gevoelige ballads en vrolijke instrumentale nummers. Scheepsfolk brengt nummers gebaseerd op traditioneel en nieuw, met altijd het nautische, het maritieme aspect als hoofdthema.

Alle vier zingen ze met begeleiding van gitaar, banjo, ukelele, mandoline, bas, kazoo, trekzak en accordeon en met percussie op cajon, wasbord en candrum. De muzikale invloeden komen uit heel Europa en daarnaast zijn er ook blues, reggae, cajun, Americana en skiffle geluiden te beluisteren, waardoor Scheepsfolk een eigen unieke stijl heeft ontwikkeld.

Er wordt doorlopend aan nieuwe nummers en nieuw repertoire gewerkt, waarbij de muzikale arrangementen met elkaar worden gemaakt. De groep geniet bekendheid binnen de maritieme muziekstroming en treedt zeer regelmatig op tijdens vele festivals in België, Frankrijk, Engeland en Nederland.

Scheepsfolk is:
Jan Buijs: zang, accordeon, cajon, wasbord, kazoo, trekzak, candrum
Catharina Buijs: zang, trekzak, el. contrabas
Rob de Jonge: zang, gitaar, banjo, mandoline
Remco Heemskerk: zang, gitaar, banjo, mandoline, ukelele.

Website: http://www.scheepsfolk.nl Facebook: Scheepsfolk

OT AZOJ – DZA DZA DZUM

OT AZOJ speelt muziek uit Molvania, het land met de modderigste party scene van heel Eurazië. Met schaap en wagen brengt OT AZOJ dit opzwepende feestje naar Nederland. Originele composities geserveerd op een bedje van Balkan-bop, Klezmer-rumba en Turkse grooves, overgoten met gierende solo’s en knoflook likeur.

De vijf muzikanten zijn afkomstig uit Nederland, Turkije en Polen en zijn muzikaal even veelzijdig. Met conservatoria opleidingen in Turks, Jazz, Latin en Klassiek en de enorme ervaring in Klezmer en Balkanstijlen is OT AZOJ een Amsterdamse topformatie. Van een ruig festival tot een intiem concert, OT AZOJ maakt het met veel speelplezier tot een Molvaanse ervaring!

OT AZOJ is opgericht in 1994, in de huidige bezetting is het nieuwste bandlid even oud als de band jong. Ze produceerden tien cd’s die wereldwijd verkocht worden en maakten furore op festivals als Int. Gipsy Festival, Lowlands, Festival Mundial (NL), Dranouter (BE), Ashkenaz (CA), Klezfiesta (AR) en Kazimierz Dolny (PL). Het net uitgebrachte album ‘Dza Dza Dzum’ wordt met veel entousiasme bij pers en fans.

Joris van Beek: Viool, Contrabas
Karin Kranenborg: saxofoons
Radek Fedyk: trompet, tuba, contrabas
Wilco Oomkes: accordeon
Ulas Aksunger: percussie, zang

Nanne & Ankie

Al sinds 1980 spelen Ankie en Nanne samen. In het begin in Irolt, later in de groepen Kat yn ’t Seil, Liereliet en Kajto. Met deze groepen – en ook samen – zingend in het Fries, het Nederlands, het Esperanto en soms nog andere talen, brachten ze zo’n veertig albums uit op LP en CD en maakten ze (en maken ze) regelmatig concerttournees in het buitenland, niet alleen in Europa maar ook in Noord Amerika en Australië. Ook in de zomer van 2016 waren ze weer in Amerika voor een tournee van ruim 9 weken.

Wat de teksten van hun liedjes betreft, Nanne en Ankie beperken zich niet en zingen over alle soorten onderwerpen. Maritieme en historische thema’s spelen bij hun een grote rol, maar even makkelijk bezingen ze komische voorvallen uit het dagelijkse leven. Ook houden ze ervan om poëzie op muziek te zetten en verzorgen ze in Friesland regelmatig de muziek bij openluchtspelen.

In binnen- en buitenland, op grote en kleine podia, in concertzalen, kerken en kroegen, op boten en op straat, op festivals, koffieconcerten en culturele avonden, in de ‘liedjes-workshops’ die ze verzorgen of waar dan ook maar: overal en altijd brengen Ankie en Nanne met humor een programma, toegesneden op de situatie. Bij elk concert wordt het publiek wel een aantal keren uitgenodigd om mee te zingen. Ze begeleiden zichzelf op instrumenten als gitaar, mandoline, concertina en schalmei.

Voor verdere inlichtingen:
Nanne Kalma en Ankie van der Meer
Nieuwstad 14
9251 LM Burgum
Tel. + 31 (0)511-464679
www.nanne-ankie.nl
E-mail: ankie7@xs4all.nl / nanne7@xs4all.nl

Morrisdansgroep

Wat is Morrisdans?

Deze vorm van een typische mannendans stamt uit de Middeleeuwen en wordt voornamelijk beoefend in Engeland, maar ook in Nederland zijn er enkele groepen. De dansen waren oorspronkelijk bedoeld als vermaak bij hoffeesten maar werden later ook gedanst in dorpen en steden. Volgens de traditie danst men met stokken, doeken en belletjes aan de benen om boze geesten te verjagen. Wie iets meer over deze boeiende traditie wil weten kan een kijkje nemen op de website: www.utrechtmorris.nl

 

29 oktober 2017 | Tweede Muziekfeest voor de vrienden van de muziekkamer

Speeltheater Kleine Kerkstraat 12 – Ierse band O’Branons
O’BRANONS speelt Ierse ‘Folk’muziek, energiek en vooral op geheel eigen wijze! Muziek van kerk tot kroeg, bekende nummers gearrangeerd tot iets bijzonders, een geheel eigen geluid en totaal eigen sfeer. Van melancholische ballads, donker als Guinness tot swingende tunes gelijk een wervelende Ierse dans. Van slow airs tot vrolijke hornpipes en onvervalste snelle jigs en reels. Veelzijdige muziek en genoeg ruimte om te luisteren, mee te zingen en mee te klappen. ‘Folk’ zoals ‘Folk’ is bedoeld: voor iedereen!

De band O’Branons bestaat uit 3 muzikanten:
– Loes Bakker op uilleann pipes (de Ierse doedelzak, zeer spectaculair om te zien en te horen!), de Ierse houten dwarsfluit, diverse whistles,
– Mariëtte van Kooten op trekharmonica, bodhrán en zang,
– Titus op de Ierse bouzouki, gitaar, mandoline en zang.

Speeltoren – Klezmerpolitan
Dit veelzijdige en opwindende duo, John and Jaye Vickers, speelt een mengeling van klezmer en Balkanmuziek met de hartstocht van een zigeunerorkest. Daarnaast een romantisch, nostalgisch repertoire met melodieën als Moonlight Serenade en Tea for Two.

Het volledige scala aan klanken wat de accordeon kan uitdrukken gecombineerd met de emotievolle stem van de viool, dat is Klezmerpolitan. De viool wordt regelmatig afgewisseld met mandoline en gitaar.

Op 29 oktober 2017 zullen zij hun medewerking verlenen aan onze tweede vriendendag. Voor de liefhebbers leuk te weten dat het paar een prachtige muziekwinkel, reparatiewerkplaats en studio beheert in Edam. www.musicedam.com

De Vermaning – ‘T Gevolg
’t Gevolg bestaat sinds 2005 en brengt met een akoestisch instrumentarium (onder andere viool, fluit, trekharmonica, gitaar, guitarrón en bodhran) een gevarieerd muzikaal programma. 
De groep maakt zelf arrangementen van traditionele muziek uit zeer uiteenlopende landen: van Mexico tot Zweden, van Frankrijk tot Canada. Ook de Nederlandse muzikale traditie wordt niet vergeten. Afwisseling is in het repertoire een belangrijk element.
‘t Gevolg werkt minder voor de hand liggend repertoire uit, zowel voor het eigen plezier, als om luisteraars te verrassen. Tegenstemmen, onverwachte ritmische effecten en spanningsopbouw zorgen voor verrijking van de liederen en instrumentale stukken.
“Nu eens ingetogen, dan weer onstuimig. Maar steeds dicht bij het hart”.

Van ‘t Gevolg verscheen de CD Van liefde en andere pijn. De CD bevat zestien nummers uit verschillende windstreken, en werd opgenomen en gemixt in de geluidsstudio van Jan-Paul van der Meij in Wijk aan Zee.

Bezetting:
Hans van Deelen: zang, gitaar, mandoline, ukelele
Doortje Schroevers: zang, viool, blokfluit, mandoline
Marcel van der Vloet: zang, trekharmonica, gitaar
Joop Wieringa: zang, guitarrón, bodhran, darbuka, cajon

www.t-gevolg.nl