2016

24 januari 2016 | Kapriol’!

kpriol2De muzikanten improviseerden op de traditionele melodieën en gingen er driftig mee aan de haal. Allerlei invloeden kwamen aan bod, zoals middeleeuwse en Keltische muziek, maar ook salsa en jazz. Opvallend waren de krachtige meerstemmige zang, de verrassende arrangementen en het gebruik van niet- alledaagse instrumenten. Kortom: Kapriol! gebruikte de kracht van de traditie, maar maakte ook graag muzikale capriolen. Marita Kruijswijk – fluiten, schalmei en zang, Marian Nesse – accordeon, draailier, zang. Rutger Dijkstra – bas, gitaar, cister, viool, zang, Ad Bos – cajon en andere percussie instrumenten, toetsen, zang.

28 februari 2016 | Verhaal en Muziek

yolanthe en pietVerhalenverteller Piet Paree en harpiste Yolanthe Cornelisse gaven een complete voorstelling van 2 verhalen van Belcampo “de Val” en “Bekentenis”. Humoristisch, raadselachtig, spannend, romantisch, filosofisch, beeldend verteld. Met de mooie harpmuziek en zang tot een eenheid verweven.

20 maart 2016 | Duo Noordwest

OLYMPUS DIGITAL CAMERADuo NoordWest neemt de luisteraar mee naar alle hoeken van Scandinavië, over bergen en meren, door bossen en moerassen. In steeds wisselende combinaties van instrumenten worden oude melodieën vertolkt, die ook in onze dagen op festivals, dorpsfeesten en in danshuizen nog regelmatig te horen zijn, variërend van een treurig klaaglied tot tafelmuziek of “meer voetstappen op het plafond dan op de grond”. Zo dicht bij onze West Europese cultuur, maar toch soms bijna exotisch, zijn de instrumenten die in Scandinavië in de volksmuziek bespeeld worden. De noordelijke muziektraditie is vanouds verweven met anekdotes en waar gebeurde verhalen.

24 april 2016 | Gentle Blue

Visitekaartje Gentle BlueHet Duo Gentle Blue zingt, waarbij Mireille Schinkelshoek de contrabas bespeelt en Ruud De Bruin gitaar . Het repertoire van Gentle Blue is een mix van folk, americana, bluegrass, country en gospel en bevat naast nummers van grootheden als Gillian Welch, Hugh Moffatt, Alison Krauss en Claire Lynch ook eigen werk.

24 juni 2016 | Lezing en workshop BoventoonzangMark van Tongeren
Mark van Tongeren is musicoloog, zanger en geluidskunstenaar. In 1993 toog hij voor het eerst naar Zuid-Siberië om onderzoek te doen naar het keelzangen, waarbij een zanger meerdere tonen tegelijk ten gehore brengt. Hij is vooral bekend als onderzoeker en uitvoerder van het boventoonzingen. Hierover publiceerde hij een Engelstalig boek dat als een standaardwerk wordt beschouwd. Hij speurt als musicus/performer/onderzoeker naar de grenzen van het menselijk stemgebruik, van muziek en geluid en van het gehoor.

Mark van Tongeren woont en werkt in Taiwan. Hij was in juni een week in Nederland en was bereid om exclusief een lezing te geven , ons te laten luisteren naar de boventoonzang en bovendien een workshop te geven. Zangers en luisteraars werden uitgedaagd om op een nieuwe manier naar de eigen stem te luisteren. Te beginnen met eenvoudige oefeningen bracht Mark ons op weg om deze wonderlijke klanken toegankelijk te maken.

3 juli 2016 | Concert onder de appelboom

www.acmel.nl is veel informatie te vinden.

28 augustus 2016 | KLEZMERPOLITAN

JJ VickersJohn en Jay Vickers. Dit veelzijdige en opwindende duo speelt een mengeling van klezmer, romantische en Oost-Europese muziek, met de hartstocht van een zigeunerorkest. Het unieke, volledige scala aan klanken wat alleen de accordeon kan uitdrukken, gecombineerd met de emotievolle heerlijke droevige stem van de viool met zijn magische poëtische kracht, versierd met melodische en ritmische glans, dat is het Duo Klezmerpolitan, Klezmer en Meer. Verschillende combinaties met mandoline en gitaar brengen een prikkelende stroom van verschillende genres, van grote walsen en belles musettes tot Roemeense rapsodies en niet te vergeten de improvisaties volgens de Sinti traditie.

2 oktober 2016 | Leana en Hartwin

Duo Leana en HartwinLeana Vapper, geboren en getogen op het eiland Saaremaa, in Estland studeerde 10 jaar klassieke blokfluit in Kuressaare (Estland). Ontdekte in 2003 de Vlaamse doedelzak; dat was liefde op het eerste gezicht en reden genoeg om te verhuizen naar België. Leerde Hartwin Dhoore kennen waarmee zij samen ging spelen, Hartwin studeerde chromatische accordeon aan de Muziekacademie in Zottegem, maar wisselde na 5 jaar studie de chromatische accordeon in voor een diatonische accordeon, de trekzak. Inmiddels zijn ze verhuisd naar Estland en beschrijven zichzelf als volgt: “Dit duo bestaande uit twee dromers is niet bang om op het podium te verdwalen in hun eigen muziek, die iets weg heeft van een bootreis tussen België en Estland waarbij de golven de maat slaan, de wind zacht haar lied zingt en de meeuwen ons leiden naar nieuwe eindbestemmingen”.

23 oktober 2016 | Klezmerband Majim

www.majim.info Samenstelling van de band: Rina Jansen, zang en vertelling, Esther Nolte, fluit, Lennart Bouman accordeon en tekst, Paul van Kampen, gitaar en zang, Maarten Klomp, contrabas.

27 november 2016 | Zo klinkt de Gouden Eeuw

W met luit (kl)We hebben allemaal wel een voorstelling van hoe de Nederlandse Gouden Eeuw eruit zag. Wie kent immers niet de schilderijen van Rembrandt, Hals en Vermeer? Maar… wie heeft er een voorstelling van de muziek uit die tijd, 100 jaar voor Bach? Willem Mook, studeerde hoofdvak luit aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag en het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam en heeft een lange staat van dienst als uitvoerend musicus. Op 27 november kwam hij naar Edam, bespeelde de luit en vertelde aan de hand van geprojecteerde beelden over de rol van de luit in de muziek van de 17de eeuw en plaatst een en ander in de historische context. Willem nam een schitterende CD op met de muziek van Nicolaes Vallet.