2014

19 januari 2014 | Op Hoop van Zegen van Herman Heijermans

ophoopvanzegeSchermerhorners speelden een gedeelte van het stuk onder regie van Kees Scholten. Een korte samenvatting: vijf weken geleden is de Op Hoop van Zegen uitgevaren, hoewel de reder weet dat het schip niet meer zeewaardig is. Vissersweduwe Kniertje is ziek en daarom komen de andere vissersvrouwen bij haar op bezoek, ook Clementine de dochter van de reder, komt wat eten brengen. De vissers vrouwen vertellen over hun angsten, ziektes, het overboord slaan van matrozen, over het vergaan van schepen en bemanning. De vis wordt duur betaald, klinkt het terwijl buiten de storm het ergste doet vermoeden.

16 februari 2014 | Over en Weer, Engels-Nederlands

over en weerEen muzikale ontmoeting tussen Holland en Engeland in De Muziekkamer Edam.Trio “De Zoete Inval” speelde het programma “OVER en WEER”. De 17e en 18e eeuwse muziek is gekozen op de relatie of de verwantschap tussen melodieën uit Engeland en Holland. Ze gebruiken bronnen waarin muziek uit de kroeg, schouwburg en muziekherberg staat. Het Trio Over en Weer , in het Engels TO and FRO, bestaat uit de Nederlanders Danielle Janssen op contrabas en strijkpsalter, Cor van Sliedrecht op gitaar en mandoline samen met de Engelsman Rob Keene, die ruim 30 jaar in Nederland woont, op viool, concertina en mandoline. Deze combinatie bracht een repertoir tot stand dat beide landen vertegenwoordigt.

23 februari 2014 | Gitaarduo Artrose

ArtroseArt rose, de bandnaam van twee bevriende gitaristen Steef Reilingh en Peter Bakker. Zij speelden in de Muziekkamer songs van : Neil Young, Ry Cooder, Little Feat, Dylan, e.a.

16 maart 2014 | Klassiek gitarist Christian Fergo

Christian FergoHet concert werd verzorgd door de Deense Christian Fergo, meester op de klassieke gitaar.
Naast zijn prachtige spel vertelde Christian over de invloed van volksmuziek op het klassieke gitaarrepertoire van verschillende landen zoals Brazilie, Italie, Japan en vooral Spanje. Muziek van grote componisten als Albeniz en Villa- Lobos.

13 april 2014 | Baryton Trio Valkkoog

barytontrioDe baryton stond tijdens dit optreden centraal. In eerste instantie denk je dan aan een zangstem , maar een baryton is een muziekinstrument met 6 strijk- en 11 tokkelsnaren. Joseph Haydn heeft “Divertimenti” geschreven voor dit instrument.
Jan Extra-baryton, Gert Floor-altviool en Bart Schulsz- cello speelden van Haydn de trio’s 109, 110 en 111. Leuke muziek, dat valt onder de noemer “aangenaam klassiek”.

25 mei 2014 | Leendert de Jonge, klassiek dwarsfluit en Laurens de Man, spinet

Versie 2Tijdens de pianowandeling speelde ik in de Muziekkamer delen uit de Suites voor cello van Johann Sebastian Bach in een transcriptie voor fluit.
Bach schreef deze muziek in Köthen, waar hij eindeloos kon experimenteren met klank en klankcombinaties, denk aan de daar gecomponeerde Brandenburgse Concerten. Door het huwelijk van de Prins kwam hier een einde aan en Bach schreef een lange periode nog slechts voor…. jawel, het klavier.
In concert speel ik drie volledige Suites op afwisselend fluit en altfluit.
Als experiment speelden Maisa en ik nog samen: altfluit en glasharmonica, een schitterende combinatie en wellicht kunnen we dit nog eens verder uitwerken.

1 juni 2014 | Kunstzinnig Edam, Frouwkje, Sijmen en Maisa

Roosvenster, atelier voor tekst, voordracht en poëzieRoosvenster, atelier voor tekst, voordracht en poëzie.

Tijdens het evenement Kunstzinnig Edam brachten Frouwkje en Sijmen, dichters van Het Roosvenster, samen met Maisa het programma :”Waarom zijn de wolken zo snel”

15 juni 2014 | Martha Dirkmaat-Planting, poezie

dirkmaatDe dichter,Martha Dirkmaat – Planting, had met Maisa van der Kolk (die verschillende instrumenten bespeelt) een zomers programma samengesteld. Hierin speelde het landschap en de beleving door de mens van de natuur een grote rol.Wat is dan mooier dan buiten naar die teksten en de daarbij aansluitende muziek te luis-teren en na afloop te genieten van een kopje Russian Earl Grey thee, al dan niet gezoet met thijmhoning, en diverse lekkernijen?

6 juni 2014 | Arno Staal met de hang

duocorcovakopieEen hang is een combinatie van 2 instrumenten: de steeldrum en de ghatamdrum. Een samensmelting van oost en west. Een instrument waarop een geoefende hangspeler zowel melodie als ritme kan spelen. Een begaafd speler is Arno Staal zeker. Hij laat zijn handen dansen over dit instrument.

20 juli 2014 | Duo Puur, fluit en harp

banner_duopuur_Duo Puur is een fluit-harpduo dat bestaat uit Petra van den Dolder-Heida en Annegreet Rouw. Zij verzorgen concerten met toegankelijke klassieke muziek op uiteenlopende plekken en voor diverse doelgroepen, van zorgcentra tot kerken en van congressen tot uitvaarten. Zij spelen repertoire dat varieert van Klezmer en Scandinavische volksmuziek tot Barok en meer eigen-tijdse werken die geschreven zijn voor fluit en harp.

13 en 14 september 2014 | Optreden van 12 groepen tijdens ons 5 jarig bestaan

DSCF8706De “jamsession” na een bijzonder geslaagd weekend.

5 oktober 2014 | Duo Corcova, Braziliaanse klanken op gitaar en viool

Duocorcova11Het Duo Corcova, bestaat uit Laura van de Woord (viool) en Jeroen Hobbel (gitaar). Het duo is ontstaan in 2002 door de gemeenschappelijke interesse in klassieke muziek en wereldmuziek. Deze stijlen speelt het duo nog steeds. Naast het geven van concerten zijn zij beiden werk-zaam bij stichting ToBe als muziekdocent.

19 oktober 2014 | Trio Dos Tapas, Pit Hermans, Chris Ivan Norder en Ed Beerepoot

DosTapas0414Dit trio speelde een mix van Django Reinhardt, Gipsy Kings en bossa’s. Gezellige en vurige gitaarmuziek in combinatie met tinkelend cimbaal ( hakkebord) en zigeunerviool. Ook speelden zij diverse eigen composities. Pit Hermans speelde op viool/cimbaal en Chris Ivan Norder en Ed Beerepoot op gitaar.

2 november 2014 | Hans Weehuizen (Workshop)

“How to play the bones.” Een workshop gegeven door Hans Weehuizen. Botjes (bones) zijn oeroude ritme instrumenten. Zeelui vervaardigden ze zelf uit voorhanden zijnde botten, waarbij walvisbot de voorkeur had. Dat was een vrij omslachtig werkje, totdat men ontdekte dat bepaalde houtsoorten een uitstekende vervanging waren. Voor de toeschouwer ziet het er uit als ons klepperen, maar de techniek is iets anders, waardoor er wat meer variatie in het ritme mogelijk is.

16 november 2014 | Kees Scholten, heeft zich verdiept in de Argentijnse tango

Kees Scholten, regisseur, zanger, acteur waagde het de tango, het erfgoed van de Argentijnse cultuur te vertalen in het Nederlands!!! En hoe…. Kees wordt op voortreffelijke wijze begeleid door gitarist Pierre Dunker. Om in stijl af te sluiten, dit maal een avondconcert in Argentijnse stijl en we beloven niet alleen maar droefenis, want in het nieuwe jaar zullen er opnieuw schitterende concerten zijn.