2013

20 jan 2013 | Cat in the Corner, hoofdzakelijk Ierse muziek

Cat in the Corner“Cat in the Corner” is een groep in Noord-Holland met een lange muzikale historie, die van huis uit Ierse muziek speelde. Een aantal leden van ”Cat” speelde in de groep “En Passant”, waarin balfolkmuziek werd gespeeld. Een paar jaar geleden werd besloten om de bands en het repertoire samen te voegen en onder de naam “Cat in the Corner” verder te gaan. Momenteel bestaat de groep uit zes leden, die naast zang, de volgende instrumenten bespelen : viool, gitaar, mandola, cajon, bodhran, lepels, doedelzak, fluiten, trekzak, accordeon en draailier. Het grootste deel van het repertoire is nog altijd Iers, maar ook muziek uit andere West-Europese landen komt voorbij.

17 februari 2013 | De Speelvrouwen, Cabaretliedjes van Jean Louis Pisuisse tot Drs.P.

NandaMaisa1Nanda Schuster en Maisa van der Kolk, die 20 jaar lang onder de naam De Speelvrouwen optraden, brachten een programma met cabaretliedjes van weleer. Kent u deze namen nog: Georgette Hagedoorn, Coos Speenhoff, Jules de Corte, Conny Stuart, Henk Elsink, Annie M.G. Schmidt? Het programma van De Speelvrouwen bestond uit Internationale en Nederlandse traditionele volksliederen, maar in ieder programma zaten zeker twee cabaretliedjes. Een heel uur lang een hernieuwde kennismaking met dit vrolijke repertoire.

17 maart 2013 | De Zoete Inval met speelmansmuziek omstreeks 1700

zoeteinvalWie of wat is de Zoete Inval? 3 bevlogen muzikanten met prachtige instrumenten zoals hakkebord, draailier, rinkelbom, strijkpsalter, contrabas, mandoline, teveel om op te noemen. Het repertoire is Oud-Hollandse muziek uit de periode 1650-1750 op eigentijdse wijze. Uitgangspunt is o.a. de collectie de Hollantsche Schouburgh. Het optreden werd verlucht met informatie over de muziek en haar context. En was een heel aparte belevenis. We maakten kennis met Danielle Janssen, Irene van der Laan en Cor van Sliedrecht.

21 april2013 | De Baviaen van Schuurhof, speelmansmuziek 1700

BaviaenVanSchurhoff (verkleind)Een intrigerende naam voor 2 muzikanten die concertina en viool spelen. Johan Verbeek en Piet Kolderman kozen voor speelmansmuziek met wortels in de Lage Landen. Al improviserend en vaak geïnspireerd door bijzondere titels als: “De speelman met een oog”, “De bedroefde prinses”, “Floris ben je daar?”, “Giga voor de Pluijmgraaf” , “d’Oostindische Wellekomst”, vertolkten zij melodieën uit de 17e eeuw en later.

26 mei 2013 | 2 Spinet spelers Aukje en Maruyama

Aukje HoekemaTijdens de Pianowandeling mei 2013 speelde Aukje Hoekema op het spinet van de Muziekkamer. Dit spinet heeft vrij dunne snaren, een van oorsprong Engels instrument en de Engelse nummers van William Byrd klonken mooi en licht. Daarnaast vertolkte zij stukken van Scarlatti en Bach.

 

21 juli 2013 | Accordeon Melancolique, tuinconcert

Accordeon-MelancoliqueAccordeon Melancolique kwam de zomer een zetje geven in De Muziekkamer. Met hun transparante melodieën, aanstekelijk en subtiel gespeeld, hebben Cherie de Boer en Jean-Pierre Guiran de harten van velen bereikt. Met hun wervelende muziek en ingetogen klanken proberen zij zo dicht mogelijk bij de essentie van schoonheid te geraken. Tango, klassiek, Blues, Latin, Frans en veel eigen composities en dit geheel voorzien van aanstekelijke citaten en gedichten. Accordeonklanken zoals u ze zelden te horen krijgt.

15 september 2013 | ’t Gevolg, breed repertoire uit alle windstreken

HI-'t-Gevolg-groepsfoto’T Gevolg verraste met een breed repertoire van melodieën van Mexico tot Noorwegen . Ook ons eigen land werd niet vergeten. Instrumentarium: viool, fluit, trekzak, gitaar en banjo.

15 en 16 oktober 2013 | Fullstrings, Bodensee, met harp en hackbrett

PlakatJohanna en Jakob Dammert uit de Lechtaler Alpen verzorgen workshops harp en hackbrett. Het hackbrett is de voorloper van de piano. Een instrument dat oorspronkelijk uit het Verre Oosten komt en wat wordt bespeeld met houten hamertjes.
Op 16 oktober gaven beiden een schitterend concert.

20 oktober 2013 | 4 Folk, American folk, Iers, Welsh en Nederlands

4Folk4 Folk kun je zonder meer een internationale folkgroep noemen door hun vier nationaliteiten. Linda Casey komt uit Amerika, zingt, speelt gitaar en keyboard. Gill Fidder uit Wales en Aiveen Searson uit Ierland, zang. Han Kint zang, gitaar en keyboard en Ger Starrevelt zang, bodhran en mondharmonica komen uit ons eigen kikkerlandje. Zij zingen meerstemmig liedjes van groepen zoals The Eagels, Crosby Stills en Nash, The Everly Brothers, John Denver, maar ook Ierse ballades van o.a. The Dubliners en Mary Black en het Nederlandse lied wordt ook niet vergeten.

3 november 2013 | Glasharp en glasorgelbespeling, Maisa

De bouwer van de verrophone,Sascha Reckert

Deze zomer zijn Wouter en Maisa van der Kolk naar Thüringen gereisd om een “Gläser-Spiel” te halen, een muziekinstrument waar Mozart zelfs voor heeft gecomponeerd. Daarnaast is een bouwer uit Wiesbaden naar Edam gekomen om een Verrophone te installeren. Dit is een moderne versie van het glasspel. 3 november was de officiële ingebruikneming van beide aanwinsten.

17 november 2013 | Vic Sjouwerman, ontstaan van kinderrijmpjes,

Vic SjouwermanKnderboekenschrijfster Vic Sjouwerman uit Purmerend kwam vertellen over de ontstaansgeschiedenis van kinderversjes en kinderrijm. Wat de meeste mensen niet weten, is dat veel versjes helemaal geen kinderliedjes zijn , al kunnen we ze allemaal nog lustig meezingen . Echt grappig te horen hoe en waar deze versjes vandaan komen. Wij hoorden serene wiegeliedjes en gepeperde speelhuisliederen omlijst door de daarbij behorende oude instrumenten die Maisa van der Kolk zal bespelen.

15 december 2013 | Herman van Elteren met De Gijsbrecht.

Herman van ElterenEen intieme uitvoering van de Gijsbrecht van Aemstel. Monnickendammer acteur/kunstenaar Herman van Elteren kwam met zijn immense prentenboek naar Edam. De liefde voor dit prachtige werk van Joost van den Vondel spatte er bij Herman vanaf. Maisa van der Kolk begeleidde met Middeleeuwse Instrumenten als draailier, psalter en sleutelviool.